Siófok, Hotel Azúr


2022. október 4–5.

Ismertető

Mindenkitől egy karnyújtásnyira ott van egy kütyü, amivel a saját képére formált digitális világot hozhat létre. A kérdés az, hogy ebben hogyan tudnak a márkák, hirdetők a kereskedők és szolgáltatók kapcsolatba lépni, és kommunikálni velük a fogyasztókkal. 
De vannak olyanok is, akik ebből kimaradnak. Ki az, akinek nem létszükséglete, hogy saját virtuális bázissal rendelkezzen? Kinek marad érték az a fogyasztó, akinek nincs virtuális tere? (Sic!)

 

A fogyasztók a saját igényeikre és kérdéseikre már maguktól is képesek a virtuális térben válaszokat és megoldásokat találni. Szabadon keresgélhetnek a digitális világban, és választhatnak a számukra megfelelőnek vélt megoldási opciók közül.

Az öntudatra ébredés (még) nem a lázongást jelenti. Csak az önállósodás első - néha bizonytalan -, majd egyre magabiztosabb lépéseit. Vizsgálni kell tehát ezek összhatásait és valós következményeit.

Elég például egy jó ajánlás, amitől belobbanhat az érdeklődés, a vágy, és eddigi fogyasztóink máris indulnak saját virtuális terükben a maguk felfedező útjára. (Ki tudja majd terelni őket?)

Szabadságukra fokozatosan ébrednek rá, és kezdik mind jobban magukévá tenni és kihasználni az új életterük nyújtotta lehetőségeket. 
Mert a szabadság: lehetőség is! Nem biztos ugyan, hogy mindenki élni is kíván vele. Ha a fogyasztót kiszolgálják, és megkap készen mindent, miért is dolgozna? Inkább elfogadja készen. Ehhez azonban nagyon jól kell őt ismerni és kiszolgálni ezt a furcsa, egyre jobban elszabaduló ”lényt, a macskabőrbe bújt oroszlánt, a VÁSÁRLÓT”.

A szabadság és a kényelem párviadala:
Nem tetszik a bolt? Nem tetszik az eladó, a postás, a házhoz szállító, vagy az ügyfélszolgálati szakember modora és/vagy szakértelme? Nem tetszik az áru? Nem tetszik egy műsor? Vagy túl sok a reklám? Simán lecserélhető bárhol, bármelyik.

“Van máááásik!" - üvöltötte egykor Eötvös Gábor bohóc a 70-es években. Mára pedig így is lett!

A(z ön)tudatos fogyasztók száma mostanság éri el azt a kritikus tömeget, amelyre bármelyik piac szereplőjének kötelező lesz megoldást találnia, ha tovább szeretne a piacán ügyködni. (A folyamatok általában lassúak, a fel-felbukkanó jeleket olvasni kell tudni /érzékenyítés/, a lustaság vagy figyelmetlenség végzetes lehet.)

Hiszek a felfedező utakban, az átalakuló (sales) marketingben és az első benyomás erejében.

A fogyasztók manapság elsősorban az „ajánlások mentén” szerzik első benyomásukat (first impression). Például: barátok, ajánlók, keresők, közösségi média, videómegosztók, kereskedelem stb. 
A pull marketing előtérbe helyeződik a push reklámmal szemben. Az ajánlások okán az evangélizmus (WOM marketing) felerősödik.

A vásárlók/fogyasztók (B2B és B2C) vásárlói útjuknak több, mint a felét megteszik, „kikupálódnak”, mire a médiás, marketinges, majd a sales-es kollégához (B2B), vagy az eladóhoz (B2C) érkeznek.

Autentikus eszközök. Erőnket adhatja a hitelesség? Na, és miben vagyunk még erősek?
Kérdés persze, hogy a fogyasztók által szabadon, a virtuális térben talált válaszok valóban autentikusak, valóban megfelelőek-e? Cinikusan írva: az biztos, hogy a rossz válasz következtében kialakult hibás döntés és rossz eredmény miatt nem, vagy ritkán fogják (ön)magukat okolni, sokkal inkább ránk - kereskedőkre, marketingesekre, médiásokra - “kenik majd” a hibát.
A fogyasztók felületességének következményeit mi viseljük el, rajtunk csattan(hat) a dolog. Tehát kénytelenek vagyunk elébe menni és kezelni, ha nem akarunk lassan meg- vagy lecsúszni.
A fogyasztók önállósodása így, vagy úgy, de mindenképpen elindult és új feladatokat ró ránk.

Új piacok épülnek, általában a régiek rovására. Nincs építés, vagy fejlődés rombolás nélkül.
Ezen kialakult helyzet miatt ütötte fel fejét egy lehetséges régi/új megoldás/piac: végre valóban foglalkozni kell a fogyasztók, az emberek lelkével és viselkedésével!
Már nem elég csak beszélnünk az érzelmekről és azok kezeléséről, látszatintézkedéseket sem elég hoznunk. A közösségi média korában a látszatintézkedések könnyen és gyorsan rosszul sülhetnek el, főleg, hogy a konkurencia is árgus szemekkel követi minden támadható lépésünket.

A fogyasztónak lelke van és indulata. Mindannyiunknak viselkednünk kell!
A lehetséges megoldások közül az egyik már a 2000-es évek közepe óta érlelődik: a világ elkezdett - kénytelen-kelletlen - foglalkozni a fogyasztók lelkével, pszichéjével és az azokat befolyásoló (esetleg torzító) hatásokkal.
Találkozhatunk már a témával tanulmányok, előadások formájában konferenciáinkon, és gyakorlati megvalósításokat is láthatunk: ilyen a neuromarketing, az emotion marketing égisze alatt. 
Elkezdtünk beszélni például az ügyfélélményről (ekkor is inkább magunkról beszéltünk), és megpróbáltunk mások fejével gondolkodni, ami - lássuk be - nem mindig sikerült.
Milyen torzító hatások léphetnek fel egy ember magatartásában, lelkében, döntésében? 
Milyen torzítók léphetnek fel egy tervezés és kivitelezés során?

A ráció és emóció kezet fogott.
 Tartós lesz-e az összefogásuk? Új fogalmak és üzletek épültek mindezekre: gondoljunk csak például a design thinkingre és a service desingra! Az érzelmek is mérhetők, adat alapon követhetők a fogyasztók elvárásai és visszajelzései. Aki pedig ezt megérti és profi módon használja, beépíti folyamataiban, az megelőzi a versenytársait.

Egy új közgazdasági irány, a behavioral economy (viselkedési közgazdaságtan)
 is megfogalmazódott közben. Nem, ez nem egy újabb, unatkozó közgazdász-újságíró elvont agyszüleménye, és nem is a közgazdaságtan egy új területe!

Már 1970-ben írtak róla, de csak mostanra érett meg a piac, vagy kényszerítette ki az üzleti érdek, hogy foglalkozzunk ezen gazdasági eszközökkel (is), és üzleti céljaink elérésére stratégiai és taktikai eszközként alkalmazzuk.

Az ember esendő, nem tévedhetetlen, ráadásul folyton változik, és változtatja a gondolatait, véleményét is.
Az ember általában csak a hangulatváltásaiban állandó!

Megérett a piac, hogy a fogyasztókkal, mint emberekkel foglalkozzon, de sok torzító elemet is figyelembe kell vennünk. Az esendő, tévedésre hajlamos, felületes, kedves vagy undok, mézes-mázas, hálás vagy épp ugyanazért egy másik pillanatában bosszúálló. Mind tudnunk kell velük bánni, kezelni, terelni őket.

Szenteljük ezt a két napot az embernek, a fogyasztónak, a lelkének, a viselkedésének. Beszéljünk az ezeket torzító tényezők befolyásáról, a tervezhetőség és használat megoldásainak útjairól – legyünk bár a piacgazdaság bármely szereplője: üzletemberek, kereskedők, marketingesek vagy épp médiások.
Foglalkozzunk “ügyfeleink ügyfeleivel”! Ezúttal foglalkozzunk közvetlenül a fogyasztóval!

Felpörgött a világ. Hozzászoktunk ahhoz, hogy rengeteg offline és online impulzus ér bennünket. Ezeket fel kell tudnunk dolgozni. Tudnunk kell döntéseket hozni, ráadásul azonnali, hirtelen döntéseket. A felgyorsult folyamatok szinte kényszerítenek bennünket a hirtelen döntések meghozatalára (lásd még rövid és lassú gondolkodás problematikáját, pl. Daniel Kahneman könyvében). De valóban van időnk a döntéseinket befolyásoló torzítók figyelembevételére? Hogyan készíthetjük fel agyunkat, gondolkodásunkat, hogy kiszámítható, jó és ne kiszámítható, rossz döntéseket hozzunk? 
A kérdések mindannyiunkat érintenek, Téged is. A konkurenciád biztosan ott lesz! És Te?!

Vigyázzunk! Ne adjunk teret a félreértelmezésnek vagyis félreértésnek!
Talán írhatom így: “Hiszek a konfliktusokban”. Hiszek, mert ha kezelni tudjuk, hamarabb (hatékonyabban) lehet a valóságot az igazsággal párosítani.
A konferencia retorikája ezúttal a szokásosnál is több szókimondó szöveggel lép elétek.

“Amit az Igazság kimondása meg tud ölni, azt hagyd meghalni…” /Immanuel Kant/

Jó tanulást, jó szakmázást, csodás újratalálkozást kívánok mindannyiótoknak!

Early Bird jegyek már megvásárolhatóakitt! (most kell a  legkevesebbet fizetni érte)

 

Cégünk immár 22 esztendeje minden évben megrendezi az Internet Hungary konferenciát azzal a céllal, hogy az információs társadalom és a digitális gazdaság hazai és nemzetközi képviselői közösen áttekintsék az internet által nyújtott lehetőségeket, fejlődési irányokat, gyakorlati alkalmazásokat. Az elmúlt években a konferencián alkalmanként több mint kétezernégyszázan vettek részt, amivel az Internet Hungary Magyarországon a legjelentősebb szakmai fórummá lépett elő ebben a piaci szegmensben.

A konferencia Látogatói Etikettjét itt tekintheti meg.

Jelentkezési feltételeinket itt tekinthetik meg.
You can see the Terms and conditions for application here.

A konferencián előadóként, fórum-résztvevőként vagy látogatóként részt vesznek.

 • IT- és internetes vállalkozások képviselői.
 • a digitális gazdaság felhasználói/megrendelői, illetve beszállítói/szolgáltatói oldalának képviselői.
 • a digitális transzformációban élen járó kis-, közepes és nagyvállalatok vezetői.
 • feltörekvő startupok és kkv-k képviselői.
 • médiaszakemberek és újságírók.
 • Újság kiadók, rádió és televíziós csatornák vezető szakemberei.
 • Online újságok vezetői.
 • E-kereskedelmi szakértők, kereskedők.
 • HR vezetők, fejvadászok.
 • közintézmények, minisztériumok és hatóságok képviselői.
 • marketing és közvélemény-kutató intézetek munkatársai.
 • tanácsadó és kutató cégek képviselői.
 • internetes joggal foglalkozó ügyvédek.
 • az információs társadalommal foglalkozó tudományos műhelyek kutatói, felsőoktatási intézmények oktatói és diákjai. 

A Média Hungária konferenciairoda független rendezvényszervező cég:

– A Konferenciairoda tevékenysége kizárólag szakmai kérdések megvitatására, az edukációra irányul, valamint az újdonságok bemutatására az üzleti élet, a stratégia és az eszközök területén.

– Rendezvényein igyekszik minden üzleti/piaci oldalnak helyet biztosítani és találkozópontként is működni.

 Nem  áll mögötte üzleti alapon működő szövetség, vagyis szövetségi köntösbe csomagolt üzleti tevékenység.

– Nem ügynökség vagy más kereskedelmi szolgáltató, amely a rendezvényein keresztül szervez ügyfeleket (így érdekében áll kizárni a konkurenseket és azok megoldásait.”

Az Internet Hungary szervezőit a program összeállítása során kifejezetten a szakmaiság, és a teljességre - vagy legalábbis a sokrétűségre való törekvés vezérelte, s ezzel párhuzamosan igyekeztek elkerülni azt, hogy a politika belopakodjon az előadótermekbe, pártmérlegelések, politikai súlyozások mételyezzék meg az okos, tárgyszerű szakmai beszélgetéseket.

Kérünk mindenkit, hogy segítse ezt a szándékot, maradjon meg a rendezvény továbbra is a netpolgárok, a piaci szereplők, ügynökségek, a hirdetők, a fejlesztők és az egész internet legfontosabb szakmai fórumának.

A konferencia programjában a fenti célkitűzésekhez illeszkedő előadások, fórumok, workshopok, szakmai kiállítások, valamint mesterkurzusok szerepelnek. 

Megtisztelő figyelmüket köszönve :                                                                                                          

Csermely Ákos