Siófok, Hotel Azúr


2024. október 1-2.

Minket a fikciók
tartanak össze.

A kapitalizmus újragondolva: növekedés vagy nem-növekedés?

2023. október 3.
kedd
16:55–17:59
Versenypiac
Megnézem a programban

- Lehet-e lassítani a növekedést a fenntarthatóság oltárán? Jöhetnek a közgazdaságtan új tanai? - Mit fog hozni a MI a társadalomban, milyen hatása lesz? Lesz újra géprombolás? GDP, Boldogság-Index és a Trustindex. - Hogyan lehetne a lassuló fogyasztói társadalom miatt az emberek hétköznapjait átformálni, vágyaikat áthangolni?
- A növekedés örökké folytatódhat? De miben mérve? Lehet hogy pénzben nő, de környezeti lábnyomban, nyersanyagban csökken?
- A fogyasztás átalakulása: termék, anyag helyett szolgáltatás – a zene, a médiatartalom, a videójátékban kapott amulett is növeli a GDP-t, de csak a virtuális térben él – lehet a növekedés a mesterséges világok felé fordul
- Egy évszázada napi 8 óra és heti 5 nap munka volt a cél, de fél évszázda nincs új cél – lehet most jötte el a 4 napos munkahét ideje? Hogyan hatna ez a fogyasztásra?
- Milyen hatása van a boldogságra a virtuális valóságnak?
- A mesterséges intelligencia a munkára vagy a fogyasztással lesz nagyobb hatással? Ha kiváltja az emberi munkát akkor több időnk lesz fogyasztani, vagy nem lesz pénzünk fogyasztani?
- A fogyasztás és a határok – ha digitális szolgáltatások felé mozdulunk, akkor globálissá válhatnak a termékek, szolgáltatások és a piacok is?
- Kik lesznek a jövő szolgáltatói – a globális multik, vagy a kkv-k? Jut majd mindenkinek hely a piacon?
- A világ országai közötti különbségeket segíthet a mesterséges intelligencia csökkenteni – hiszen mindenhol ugyanazon az áron lesz elérhető az olcsó gépi tudás?
- Hogyan alakul át az államok, a vállalatok és a fogyasztók kapcsolatrendszere? A digitális jövőben a platformok vehetik át a fő szerepet?
…és még nagyon sok más kérdésünk vagyis témánk van :-)

Beszélgetés vezető

Kamasz Melinda

Kamasz Melinda

növekedés.hu

Résztvevő

Kenyeres Kinga

Kenyeres Kinga

Századvég
László Csaba

László Csaba

Corvinus Egyetem
Pogátsa Zoltán
Stumpf-Biró Balázs

Stumpf-Biró Balázs

Cassandra Program / Pannon Egyetem